Wat is een datacenter?

Wat is een datacenter?

Een datacenter (of datacentrum, rekencentrum) is een centrale faciliteit waar de computerbronnen van een organisatie of serviceprovider zijn gehuisvest. Datacenters zijn steeds vaker in het nieuws. Tegenwoordig worden de meeste data waar we allemaal dagelijks mee werken, afkomstig van mobiele telefoons, tablets of computers, opgeslagen in datacenters.  Alle wereldwijde datacenters worden samen ook wel ‘de cloud’ genoemd.

Hoe ziet een datacenter eruit?

Deze video laat zien hoe een datacenter eruit ziet. U maakt een rondleiding door ons Interxion MAD2 datacentrum in Madrid. We hopen dat u het interessant vindt om meer te ontdekken over onze hostingfaciliteiten in Madrid en Amsterdam.

Datacenters hebben exclusieve gebruiksruimtes waar bedrijven hun IT-infrastructuur kunnen opslaan en gebruiken. Hier staan de servers en opslagsystemen waarop applicaties worden uitgevoerd om de data van deze bedrijven te verwerken en op te slaan. Terwijl sommige bedrijven maar enkele serverracks gebruiken, beschikken grotere bedrijven soms over een eigen ‘cage’ of een hele ‘suite’ met een groot aantal racks. Dit hangt af van de grootte van het bedrijf.

Datacenters bestaan uit een technische ruimte met een verhoogde vloer, waaronder zich stopcontacten en aansluitingen bevinden voor het aansluiten van de racks. Alles moet heel zorgvuldig worden gecontroleerd en beveiligd.

Zo is bijvoorbeeld een goede klimaatbeheersing cruciaal om de juiste temperatuur en vochtigheid te bewaren voor optimale werking en integriteit van de gehoste systemen. Datacenters maken gebruik van redundante stroomvoorzieningen, noodstroomaggregaten, redundante en zeer efficiënte koelsystemen, systemen voor het detecteren en blussen van eventuele branden, waterlekkagedetectoren en fysieke beveiligingsmaatregelen.

In een fysiek datacenter kunnen ook virtuele datacenters worden geïmplementeerd. Zo’n virtueel datacenter noemen we een private cloud of een clouddatacenter. Dankzij virtualisatie is een private cloud voordeliger dan een vergelijkbaar fysiek datacenter. Elk virtueel datacenter is volledig zelfstandig en biedt daarom maximale zekerheid op het gebied van beveiliging, beschikbaarheid en flexibiliteit.

Stackscale selecteert hoogwaardige datacenters op al onze geografische locaties. Momenteel beschikken we over infrastructuur in Amsterdam (bij Equinix AM5 en NorthC Almere) en in Madrid (bij Interxion MAD2+MAD3 en Equinix MD2). We zullen in de toekomst nog meer datacenters toevoegen.

Op zoek naar een oplossing voor hosting of colocatie?