19 populaire Linux-distributies

Populaire Linux-distributies

In de onderstaande lijst hebben we enkele van de populairste Linux-distributies verzameld, plus enkele die snel in opkomst zijn. GNU/Linux-besturingssystemen zijn open source Unix-achtige distributies op basis van de Linux-kernel. In de lange lijst van Linux-distributies zijn er een paar die duidelijk boven de rest uitsteken, bijvoorbeeld voor wat betreft het aantal gebruikers, de community en/of de functionaliteit. Maak kennis met de belangrijkste kenmerken van de beste Linux-distributies.

Ubuntu

Ubuntu is een Linux-distributie op basis van Debian. Deze distributie wordt ontwikkeld door Canonical in samenwerking met een ontwikkelaarscommunity. Er zijn 3 officiële edities: Desktop, Server en Core, die zowel op een computer als op een VM kunnen draaien. Meer dan 33% van alle websites die met Linux werken, maken gebruik van Ubuntu (bron: W3Techs). Ubuntu heeft sinds 2010 een verbazingwekkend snelle groei doorgemaakt. Het is ook een populaire distributie voor cloud computing-projecten.

Ubuntu-licentie: GPL- en andere licenties.

Nieuwste grote Ubuntu-release met langdurige support (LTS): Ubuntu 20.04 LTS (Focal Fossa).

Debian

Debian is een open source besturingssysteem. Deze distributie werd in 1993 door Ian Murdock geïntroduceerd als de ‘Debian Linux-release’. Het Debian Project is een community van ontwikkelaars en gebruikers die het GNU OS onderhouden op basis van open source software. Momenteel maken Debian-systemen gebruik van de Linux-kernel of de FreeBSD-kernel. Er wordt echter ook aan gewerkt om Debian beschikbaar te maken voor andere kernels, met name GNU Hurd.

Debian-licentie: BSD-, GPL- en andere open licenties.

Nieuwste grote Debian-release: Debian 11 (Bullseye).

CentOS

CentOS is een distributie op basis van de broncode van de commerciële distributie Red Hat Enterprise Linux (RHEL). CentOS is in 2004 geïntroduceerd en wordt door een groeiende community ondersteund. Het is een veilige keuze voor wie hoogwaardige code zoekt. Maar CentOS 8 zal de laatste versie zijn. In 2019 heeft Red Hat bekendgemaakt dat CentOS Linux zal worden vervangen door CentOS Stream, een upstream-ontwikkelingsplatform voor RHEL. Naar aanleiding van deze strategiewijziging zijn er nieuwe open source alternatieven verschenen, zoals Rocky Linux van Gregory Kurtzer, de grondlegger van het CentOS-project.

CentOS-licentie: GNU GPL.

Laatste grote CentOS-release: CentOS 8.

Red Hat Enterprise Linux (RHEL)

Red Hat Enterprise Linux (RHEL) is een commerciële Linux-distributie, die is ontwikkeld door Red Hat. Er is een serverversie en een desktopversie. Aangezien deze distributie gebruikmaakt van open source software die onder een General Public License wordt gepubliceerd, stelt RHEL de code ter beschikking van het publiek door middel van CentOS. Red Hat sponsort het CentOS-project sinds 2014.

RHEL-licentie: GPL.

Nieuwste grote RHEL-release: RHEL 8.

Gentoo

Gentoo is een Linux-distributie op basis van een model met rolling releases. Gentoo Linux is oorspronkelijk ontwikkeld door Daniel Robbins. (De software is vernoemd naar een zeer snel zwemmende pinguïnsoort, die in het Nederlands de ezelspinguïn heet.) Het is een aantrekkelijke keuze voor Linux-gebruikers die maximale controle over de software willen hebben. Gentoo-gebruikers hebben veel controle over de services die op hun computer worden geïnstalleerd en uitgevoerd. Er zijn heel veel mogelijkheden om een systeem aan te passen en te optimaliseren.

Gentoo-licentie: Gratis software.

Gentoo-releases: rollende releases.

Fedora

Fedora is ontwikkeld door het Fedora Project, dat hoofdzakelijk door Red Hat wordt gesponsord met steun van andere bedrijven. Deze Linux-distributie wordt ontwikkeld en onderhouden door de community en is een upstream-bron voor de commerciële RHEL-distributie. Fedora heeft vaak nieuwere softwareversies, die als ‘niet stabiel’ worden beschouwd en pas later in RHEL worden opgenomen. Er zijn verschillende Fedora-edities beschikbaar: Workstation, Server, CoreOS, Silverblue en IoT. Fedora Linux is in 2003 geïntroduceerd.

Fedora-licentie: GPL- en andere licenties.

Nieuwste grote Fedora-release: Fedora 35.

OpenSUSE

OpenSUSE is een Linux-distributie die wordt gesponsord door SUSE Software Solutions uit Duitsland, en door enkele andere bedrijven. Dit besturingssysteem stond vroeger bekend onder de naam SUSE Linux. OpenSUSE heeft een versie met rollende releases (Tumbleweed) en een versie met standaard releases (Leap).

OpenSUSE-licentie: GNU GPL- en andere licenties.

Nieuwste OpenSUSE-release: OpenSUSE Leap 15.3.

Scientific Linux

Scientific Linux is een andere Linux-distributie die is gebaseerd op de gratis open source software van RHEL. Deze distributie wordt ontwikkeld door Fermilab, CERN, DESY en ETH Zürich. In april 2019 hebben deze instituten de stopzetting van de ontwikkeling aangekondigd. De laatste versie, Scientific Linux 7, krijgt nog onderhoudsupdates tot juni 2024.

Scientific Linux-licentie: GNU GPL- en andere licenties.

Laatste Scientific Linux-release: Scientific Linux 7.

CloudLinux

CloudLinux is een Linux-distributie die wordt ontwikkeld door CloudLinux, Inc. Deze distributie is gebaseerd op CentOS en maakt gebruik van de OpenVZ-kernel en de RPM Package Manager. CloudLinux is bedoeld voor shared hosting-providers en datacenters. De distributie onderscheidt zich door grotere stabiliteit, dichtheid en veiligheid van de server. De eerste versie van CloudLinux OS werd uitgebracht in 2010.

Nieuwste CloudLinux-release: CloudLinux 8.

Elementary OS

Elementary OS is een Linux-distributie op basis van Ubuntu. Dit OS wordt ontwikkeld en onderhouden door Elementary, Inc. en is bedoeld als een snel, open alternatief voor Windows en macOS met veel respect voor privacy. Elementary OS werkt met een pay-what-you-want (PWYW) model.

Elementary OS-licentie: GNU GPL- en andere licenties.

Nieuwste Elementary OS-release: Elementary OS 6.1 (Jólnir).

Linux Mint

Linux Mint is een door de community ontwikkelde Linux-distributie op basis van Ubuntu. De geschiedenis van deze distributie is begonnen in 2006. Het Linux Mint-project is oorspronkelijk opgezet door Clément Lefèbvre. De broncode van Linux Mint OS is beschikbaar op GitHub. Het grootste deel van de ontwikkeling vindt plaats in Python. 

Linux Mint-licentie: GPL.

Nieuwste Linux Mint-release: Linux Mint 20.3 (Una).

Arch Linux

Arch Linux is een Linux-distributie die is gebaseerd op 5 principes: eenvoud, moderniteit, pragmatisme, gebruikersgerichtheid en veelzijdigheid. Deze distributie wordt uitgebracht volgens een model met rollende releases.

Arch Linux-licentie: GNU GPL- en andere licenties.

Arch Linux-release: rollende releases.

Manjaro

Manjaro is een gratis Linux-distributie die is gebaseerd op Arch Linux. Manjaro is speciaal gericht op toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid. Deze distributie wordt uitgebracht volgens een model met rollende releases. Door zijn eenvoud, stabiliteit en prestaties is het een geschikt alternatief voor macOS en Windows. Er zijn meerdere desktopomgevingen beschikbaar.

Manjaro-licentie: GPL- en andere open licenties.

Nieuwste Manjaro-release: Manjaro 21.0 (Ornara).

Oracle Linux

Oracle Linux (OL) is een Linux-distributie die door Oracle wordt ingepakt en gedistribueerd. Dit gebeurt sinds eind 2006 onder de GNU GPL. OL was vroeger bekend onder de naam Oracle Enterprise Linux (OEL). Oracle Linux is gebaseerd op de broncode van RHEL. Oracle Linux is beschikbaar met twee Linux-kernels: de Red Hat Compatible Kernel (RHCK) en de Unbreakable Enterprise Kernel (UEK).

Oracle Linux-licentie: GNU GPL- en andere licenties.

Nieuwste grote Oracle Linux-release: Oracle Linux 8.

Slackware

Slackware is een van de oudste Linux-distributies, die in 1993 werd gebouwd door Patrick Volkerding. Er zijn in de loop van de tijd veel Linux-distributies gebaseerd op Slackware, waaronder de eerste versies van SUSE Linux. Slackware was oorspronkelijk gebaseerd op Softlanding Linux System (SLS), een van de populairste oorspronkelijke Linux-distributies.

Slackware-licentie: GNU GPL.

Laatste grote Slackware-release: Slackware 15.0.

Mageia

Mageia is een open source, Unix-achtig besturingssysteem dat in 2010 is begonnen als een fork-versie van Mandriva Linux. Mageia is gebouwd door voormalige medewerkers van Mandriva S.A. en leden van de Mandriva-community. Het staat bekend als een veilig, stabiel en duurzaam OS. Bovendien is er een bijzonder grote software-repository beschikbaar. De eerste versie, Mageia 1, werd uitgebracht in juni 2011.

Mageia-licentie: GPL- en andere licenties.

Nieuwste grote Mageia-release: Mageia 8.

Clear Linux

Clear Linux is een open source Linux-distributie die door Intel is gemaakt. Updates worden uitgebracht in rollende releases. Het OS is geoptimaliseerd voor Intel-producten en voor prestaties en veiligheid “van de cloud tot de edge”. De belangrijkste doelgroepen van Clear Linux zijn IT-, DevOps-, cloud- en AI-professionals; het is niet bedoeld als distributie voor algemeen gebruik. De broncode is beschikbaar op GitHub.

Clear Linux-licentie: GPL- en andere licenties.

Clear Linux-release: rolling release.

Rocky Linux

Rocky Linux is een open source Linux-distributie, gebaseerd op de broncode van de commerciële RHEL-distributie. Deze Linux-distributie staat onder leiding van Gregory Kurtzer, de oprichter van CentOS, samen met Rocky McGaugh. Rocky Linux is bedoeld om het gat op te vullen dat CentOS zal achterlaten als een vanuit de community ondersteunde downstream van RHEL, na de stopzetting van CentOS 8 in december 2021. Zoals vermeld in de Wiki van Rocky Linux wil deze distributie “een solide, stabiel en transparant alternatief voor productie-omgevingen zijn, ontwikkeld dóór de community vóór de community“. Stackscale stelt twee van zijn publieke mirrors in Madrid en Amsterdam ter beschikking.

Rocky Linux-licentie: BSD- en andere licenties.

Nieuwste Rocky Linux-release: Rocky Linux 8.5.

AlmaLinux

AlmaLinux is een gratis open source Linux-distributie die compatibel is met RHEL. Deze distributie is gericht op stabiliteit op de lange termijn en wordt vanuit de community beheerd met regelmatige releases. AlmaLinux OS wordt gesponsord door CloudLinux Inc. en gesteund door andere sponsors. Het is ook een goed alternatief voor de huidige gebruikers van CentOS, na de stopzetting van die distributie eind 2021.

AlmaLinux-licentie: GPLv2- en andere licenties.

Nieuwste AlmaLinux-release: AlmaLinux 8.5.

Zie ook deze tabel met statistische gegevens van de meest gebruikte Linux-distributies in het afgelopen decennium.