Internet exchange points, cruciale knooppunten op het internet

internet exchange points

Internet exchange points (IXP’s) zijn essentieel voor de werking van het internet. Het internet is voor heel veel mensen en organisaties een onmisbaar hulpmiddel geworden. Het wordt dagelijks miljarden keren gebruikt om e-mail te lezen, websites te bezoeken of producten aan te schaffen bij een webwinkel.

Terwijl de meeste mensen wel weten hoe ze dit netwerk van netwerken kunnen gebruiken, weten maar weinigen hoe het internet zélf werkt, en hoe het ervoor zorgt dat mensen in een oogwenk informatie kunnen opvragen die aan de andere kant van de wereld op een server staat. In dit systeem spelen de internet exchange points een vitale rol. Laten we eens kijken wat internet exchange points zijn en wat ze precies doen.

Wat is een internet exchange point (IXP)?

Een internet exchange point (IXP) is een infrastructuur die de netwerken van verschillende internet service providers en contentproviders met elkaar verbindt, zodat ze dataverkeer kunnen uitwisselen. IXP’s vergemakkelijken en versnellen de communicatie door lokale gegevensuitwisseling mogelijk te maken.

Dankzij IXP’s kunnen netwerken rechtstreeks via hun infrastructuur verbinding met elkaar maken, zonder dat ze via een of meer externe netwerken hoeven te werken. Het gebruik van internet exchange points heeft veel voordelen, zoals:

  • Kostenbeheersing
  • Minder latentie, meer bandbreedte

Het dataverkeer dat via deze infrastructuur tussen twee partijen verloopt, wordt meestal niet door deze partijen bij elkaar in rekening gebracht, wat wél zou gebeuren als ze een extern netwerk van een commerciële aanbieder zouden gebruiken.

Hoe werkt een IXP?

Om de werking van IXP’s en het belang van IXP’s voor snelle internetverbindingen duidelijk te maken, geven we een simpel voorbeeld. Wanneer u vanaf uw computer of smartphone een website wilt bezoeken, stuurt uw webbrowser automatisch een datapakket met een informatieverzoek naar de server waarop de website zich bevindt. De server verwerkt het verzoek en retourneert een aantal datapakketten met de gevraagde informatie (bijvoorbeeld een webpagina).

Het probleem is dat uw internet service provider waarschijnlijk geen directe netwerkverbinding heeft met de server die de gevraagde informatie moet terugsturen. Die server staat misschien wel aan de andere kant van de wereld. Daarom moeten de datapakketten een alternatieve route naar hun bestemming vinden. Deze route wordt beschikbaar gesteld door internet exchange points. Het pakket reist van het ene naar het andere IXP, net zolang tot de eindbestemming wordt bereikt.

Internet exchange points in verschillende landen

Er bestaan meer dan 150 internet exchange points, verspreid over de hele wereld. Landen zoals Nederland, Spanje of Duitsland beschikken over meerdere IXP’s. We beschrijven hieronder enkele van de belangrijkste IXP’s.

AMS-IX

AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange) is in de jaren 1990 als vereniging zonder winstoogmerk opgericht in Amsterdam. Het is het op één na grootste IXP ter wereld. Dit internet exchange point levert professionele IP-exchangeservices en verbindt circa 800 netwerken met elkaar. Hierdoor kan AMS-IX stabiele, snelle en kosteneffectieve internetverbindingen aanbieden.

Een andere bijzonderheid van dit internetknooppunt is dat hier ‘s werelds eerste mobiele verbindingspunten worden gehost: Global GPRS Roaming Exchange (GRX) en Mobile Data Exchange (MDX), plus de eerste interconnectie van IPX-netwerken (Inter-IPX). 

De statistieken van het datavolume via AMS-IX zijn heel indrukwekkend.

ESpanix

ESpanix is het belangrijkste IXP in Spanje en bevindt zich in Madrid. Een groot aantal ISP’s gebruiken de infrastructuur van ESpanix om data uit te wisselen. Het totale dataverkeer kan oplopen tot meer dan 150 Gb per seconde.

ESpanix is sinds 1997 gehuisvest in een aparte ruimte van 100 m2 in het datacenter van Banco Santander. Deze beveiligde ruimte is alleen toegankelijk voor bevoegden. Daarnaast beschikt het IXP over transmissiesystemen in de grootste datacenters van Madrid. Via deze locaties zijn alle interconnectieservices van ESpanix toegankelijk.

Het verkeersvolume van ESpanix is in realtime te volgen.

DE-CIX

DE-CIX, gevestigd in Frankfurt, is een van ‘s werelds grootste IXP’s. De meeste e-mails, webpagina’s, video’s en andere data die in Duitsland worden verzonden, gaan via de faciliteiten van dit internet exchange point. Het piekvolume kan oplopen tot meer dan 5,5 Tb per seconde.

DE-CIX is in 1995 opgericht door drie internet service providers, die besloten een IXP te vestigen in een postkantoor om de latentie te verbeteren (de data-uitwisseling verliep voorheen via de Verenigde Staten). Naast Frankfurt beschikt DE-CIX ook over aparte IXP’s in Hamburg, München, Madrid, New York, Dallas en Marseille.

Het dataverkeer van DE-CIX in Frankfurt is in realtime te volgen.