Implementatiemodellen voor de cloud: private cloud, publieke cloud, hybride cloud en multicloud

Implementatiemodellen voor de cloud: private cloud, publieke cloud, hybride cloud en multicloud

In dit artikel beschrijven we de verschillende vormen waarin cloudservices worden geïmplementeerd. Hoewel cloud computing als concept helemaal niet zo nieuw is (het is een vervolg op de ontwikkeling van virtualisatie), heeft de ontwikkeling van cloud computing een ware revolutie teweeg gebracht in de manier waarop IT-services worden aangeboden.

Deze revolutie ging gepaard met een groot aantal voordelen en de implementatie van cloudoplossingen bij bedrijven die de afgelopen tientallen jaren sterk zijn gegroeid.

De cloud kan worden geïmplementeerd als private cloud, publieke cloud, hybride cloud en multicloud. De optimale implementatievorm voor een specifieke klant hangt af van de behoeften van het bedrijf en aspecten zoals prestaties, regelgeving, kosten en beveiligingsbeleid.

Implementatiemodel voor de cloud: Private cloud

Private cloud is een implementatiemodel voor cloud computing waarbij de omgeving en de computerbronnen exclusief worden gebruikt door één klant. Deze exclusiviteit, en de gegarandeerde toegankelijkheid van de computerbronnen, is wat wij bij Stackscale aanbieden. 

Een gevirtualiseerd datacenter biedt voor veel bedrijven grote voordelen. Met een private cloudomgeving hoeft de klant zich niet zelf te bekommeren om het beheer van bare-metal servers en kunnen systemen sneller worden geïmplementeerd en beschikbaar gesteld. Bovendien biedt deze implementatievorm meer flexibiliteit.

Een private cloud is te vergelijken met het bezit van een eigen datacentrum, inclusief een eigen infrastructuur en dedicated servers, maar dankzij virtualisatie zijn deze services op afroep en bij behoefte beschikbaar en schaalbaar. Een private cloud wordt ook wel ‘clouddatacenter’ genoemd.

Private cloudoplossingen bieden de klant betere beveiliging en meer controle, omdat ze de computerbronnen niet hoeven te delen met andere klanten. Vanwege de exclusieve toegang tot de bronnen hebt u ook nooit meer last van ‘noisy neighbors’. (Dat zijn andere klanten die een groot beroep doen op dezelfde bronnen als u en daarmee de prestaties van uw systemen vertragen.)

Een ander voordeel van de private cloud is dat de locatie van uw computerbronnen bekend is, zowel geografisch als fysiek binnen het datacenter. De infrastructuur van Stackscale bevindt zich bijvoorbeeld in state-of-the-art datacenters in Europa, zoals Equinix AM5 in Amsterdam en Interxion MAD2 en Equinix MD2 in Madrid.

Oorspronkelijk werden private clouds vaak gehuisvest in datacenters op locatie, maar dit komt steeds minder vaak voor omdat een private cloud in een gespecialiseerd datacenter veel meer waarde en voordelen voor de klant oplevert.

Wat zijn de kosten van een private cloudomgeving?

Hoewel de private cloud vaak wordt gezien als een duurder implementatiemodel, tonen de private cloudomgevingen van Stackscale aan dat dit niet klopt. Bij Stackscale willen we dit misverstand graag uit de wereld helpen. Dit doen we door private clouds voor een concurrerende prijs aan te bieden.

Dankzij de private cloud kunnen bedrijven veel geld besparen op kapitaalsinvesteringen in hardware (CAPEX) en beheerkosten (OPEX), terwijl ze toch over ‘dedicated’ (eigen, gereserveerde) computerbronnen blijven beschikken. En doordat de private cloudprovider zorgt voor de technische updates van de infrastructuur, hoeft de klant zich ook geen zorgen te maken over toekomstige kosten.

Voor welke projecten wordt de private cloud aanbevolen?

Private cloudomgevingen zijn ideaal voor de meest uiteenlopende organisaties en projecten. Ze worden vaak gekozen door bedrijven die intensief gebruikmaken van computerbronnen en IT-systemen, zoals e-commercebedrijven, financiële instellingen, overheidsdiensten, IT-dienstverleners, dataintensieve websites en andere bedrijven voor wie gegarandeerde serverlocaties, kostenoptimalisatie en exclusief gebruik van de computerbronnen essentiële factoren zijn.

Private cloud is het meest gebruikte implementatiemodel voor bedrijfskritische data en applicaties die strikte eisen stellen aan prestaties, beschikbaarheid en beveiliging.

Implementatiemodel voor de cloud: Publieke cloud

De publieke cloud is een implementatiemodel waarbij een cloudprovider via het internet computerbronnen aanbiedt op basis van een verbruiksabonnement (‘pay per use’). Publieke cloudomgevingen zijn extreem flexibel en schaalbaar, maar omdat ze worden uitgevoerd op een gedeelde infrastructuur die ook door andere klanten wordt gebruikt, zijn er ook nadelen ten opzichte van dedicated cloudoplossingen. 

Wanneer de infrastructuur door meerdere klanten wordt gebruikt, kunnen de prestaties tegenvallen als gevolg van ‘noisy neighbors’. Dit komt vooral doordat er bij een publieke cloud vaak meer capaciteit wordt verkocht dan er tegelijkertijd beschikbaar is (‘oversubscription‘), in de veronderstelling dat waarschijnlijk niet alle klanten op hetzelfde moment de maximale capaciteit zullen vragen. Bovendien is de publieke cloud niet altijd de meest voordelige optie, in tegenstelling tot wat veel mensen nog altijd denken.

Wat zijn de kosten van een publieke cloudomgeving?

Doordat de computerbronnen in een publieke cloud worden gedeeld, kunnen klanten in de beginfase van een project vaak grote besparingen boeken. Maar naarmate het platform zich verder ontwikkelt, verdwijnt dit economische voordeel vaak. Als gevolg van oversubscription en noisy neighbors hebben klanten maar weinig controle over de computerbronnen en moeten ze soms meer capaciteit inkopen dan ze eigenlijk nodig hebben.

En naarmate een project verder groeit, lopen de kosten voor de publieke cloud soms snel uit de hand, omdat het zo gemakkelijk is om meer en meer computerbronnen bij te kopen. Bij projecten in de publieke cloud is het daarom erg belangrijk dat u de inkoop van computerbronnen goed onder controle houdt om de kosten te beheersen.

Voor welke projecten wordt de publieke cloud aanbevolen?

De publieke cloud is vaak een goed beginpunt voor kleinere projecten en startups, omdat de implementatie snel geregeld kan worden. Maar zoals gezegd kunnen de kosten snel oplopen wanneer uw bedrijf of uw project sterk groeit. Daarom kiezen steeds meer bedrijven voor een combinatie van de private cloud en de publieke cloud, zodat ze profiteren van de voordelen van beide modellen.

Implementatiemodel voor de cloud: Hybride cloud

De hybride cloud is een combinatie van dedicated computerbronnen en publieke bronnen. Het is, met andere woorden, een combinatie van de private cloud (dankzij snelle prestaties, hoge beschikbaarheid en strenge beveiliging en controle geschikt voor mission critical applicaties en data) en de publieke cloud (voor het opvangen van onverwachte vraagpieken).

Dus de hybride cloud brengt de voordelen van de twee eerder genoemde implementatiemodellen bijeen om extra flexibiliteit te bieden. Een vereiste voor een goede hybride cloudomgeving is dat de interoperabiliteit tussen de beide cloudvormen gewaarborgd is, zodat het geheel flexibel en efficiënt beheerd kan worden. De volgende aspecten zijn cruciaal voor een goede hybride cloudomgeving:

  • Beveiliging: de gegevensstromen van de hybride cloud moeten worden beveiligd met versleuteling en VPN’s. Stackscale levert oplossingen om de infrastructuur en de private cloudoplossingen van onze klanten veilig te verbinden met publieke cloudsystemen zoals Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure of Google Cloud. 
  • Hypervisor: het kan zijn dat de private cloud en de publieke cloud verschillende hypervisors gebruiken. Daarom moet de interoperabiliteit tussen de hypervisors worden gewaarborgd via een speciale oplossing.
  • Visie op het platform en de service: er moet een duidelijke visie zijn op de implementatie van de infrastructuur in een of meer datacenters. Hiervoor kunnen bedrijven (via API’s) oplossingen ontwikkelen om de implementatie te beheren, of ze kunnen externe software gebruiken om het beheer te vereenvoudigen.

Wat zijn de kosten van een hybride cloudomgeving?

Met behulp van een hybride cloud kunnen bedrijven kosten besparen, omdat applicaties en werklasten afzonderlijk kunnen worden toegewezen aan de meest geschikte cloudomgeving.

Voor welke projecten wordt de hybride cloud aanbevolen?

De hybride cloud is een aantrekkelijke optie voor bedrijven die behoefte hebben aan een infrastructuur op basis van de private cloud, om de kosten en de computerbronnen van de infrastructuur volledig onder controle te houden, maar die tijdens piekperioden bepaalde services willen kunnen onderbrengen op een publiek cloudplatform.

Implementatiemodel voor de cloud: Multicloud

Multicloud is een implementatiemodel waarbij cloudservices van verschillende (private en publieke) cloudproviders worden gecombineerd. Hierdoor kunnen de voordelen van verschillende soorten cloud worden gekoppeld aan de specifieke voordelen van bepaalde providers. Dit is een complexe cloudoplossing die zorgvuldig beheer en strenge beveiliging vereist – iets dat niet alle providers kunnen bieden. Maar dit model zal de komende tijd waarschijnlijk populairder worden, met name voor grootschalige en gecompliceerde projecten die complexe oplossingen vereisen.

Welk implementatiemodel moet ik kiezen?

Implementatiemodellen voor de cloud: private cloud, publieke cloud, hybride cloud en multicloud

Zoals we hebben gezien, heeft elk model andere eigenschappen en voordelen. De beste optie hangt af van de specifieke behoeften van uw organisatie. Maar bij Stackscale zien we het zo: de private cloud is de beste oplossing voor elk bedrijf dat verzekerd wil zijn van exclusief gebruik van computerbronnen en dat kosten wil optimaliseren zonder afstand te doen van de schaalbaarheid en flexibiliteit van cloud computing. Vertel ons over uw project, dan kunnen wij u aan een oplossing helpen die in al uw behoeften voorziet.