Wat is IaaS (Infrastructure as a Service)?

Wat is IaaS (Infrastructure as a Service)?

Infrastructure as a Service (IaaS), ook wel Hardware as a Service (HaaS) genoemd, is een cloudoplossing waarbij een provider computerbronnen beheert en beschikbaar stelt via het internet. Deze bronnen bestaan bijvoorbeeld uit servers, opslagsystemen, netwerkapparatuur en virtuele machines.

Dankzij IaaS kunnen bedrijven gemakkelijker grote projecten ontwikkelen zonder grote investeringen te doen in IT-apparatuur. Behalve geld besparen ze met IaaS ook veel tijd en moeite.

Wat zijn de voordelen van IaaS?

IaaS biedt bedrijven grote voordelen op het gebied van flexibiliteit, efficiëntie, schaalbaarheid en veiligheid. Doordat u computerbronnen ‘huurt’ in plaats van aanschaft, bespaart u tijd en geld en profiteert u bovendien van extra flexibiliteit.

Minder kapitaalinvesteringen

Als het gaat om kosten en investeringen is IaaS de ideale methode voor kostenbeheersing, doordat u het beheer van uw servers, nodes, opslagsystemen en netwerkapparaten uitbesteedt aan een cloud computing-provider. Soms kunt u ook de virtualisatielaag aan de provider uitbesteden. Bij Stackscale bieden we bijvoorbeeld IaaS mét virtualisatie aan in de vorm van een private cloud, en IaaS zónder virtualisatie in de vorm van bare-metal servers.

Door outsourcing van de IT-infrastructuur worden kapitaalinvesteringen voor het opzetten, beheren en onderhouden van een eigen (‘on-premise’) datacenter overbodig. U betaalt alleen voor de resources die u nodig hebt en daadwerkelijk gebruikt.

Tijdbesparing

Wanneer u gebruikmaakt van een IaaS-platform (of HaaS-platform), hebt u nog steeds de volledige controle over uw applicaties en data, de runtime, de middleware en het besturingssysteem (OS). U blijft zelf verantwoordelijk voor het aanschaffen, configureren en beheren van uw software. Maar de IaaS-provider zorgt voor de huisvesting, het beheer en de monitoring van de technische infrastructuur, zodat alle systemen ononderbroken en probleemloos blijven werken.

Uw IT-mensen hoeven zich niet bezig te houden met de infrastructuur en kunnen zich concentreren op taken die meer waarde genereren voor uw bedrijf. Kortom: u hebt meer tijd om u te concentreren op uw kernactiviteiten, terwijl de specialisten van uw provider doen waar zij goed in zijn: zorgen voor een perfecte infrastructuur.

Maximale veiligheid en redundantie

Een ander groot voordeel van IaaS is de veiligheid. De systemen van IaaS- en cloudproviders bevinden zich in grote, professionele datacenters, waar zeer strenge maatregelen voor fysieke beveiliging en redundantie worden genomen. Daar komen de veiligheidsmaatregelen van de IaaS-provider nog bovenop. Bij Stackscale hebben we bijvoorbeeld alle elementen van onze infrastructuur ‘redundant’ (dubbel) uitgevoerd om een fouttolerante service te kunnen leveren – van de stroomvoorziening tot de nodes zelf.

Verder leveren cloud- en IaaS-providers meestal ook oplossingen voor backup & disaster recovery, zodat uw data altijd veilig zijn, zelfs na een calamiteit. Dit is ook belangrijk voor de kostenbeheersing, omdat u veel geld zou moeten investeren om dezelfde hoge beschikbaarheid en bedrijfscontinuïteit te bereiken die de providers kunnen bieden.

Schaalbaarheid

Met IaaS hebt u meer flexibiliteit om uw infrastructuur op of af te schalen, al naar gelang de behoefte van uw project. U kunt de gebruikte computerbronnen op elk moment afstemmen op uw behoeften. Zo kunt u de infrastructuur gemakkelijker en sneller aanpassen aan de seizoensgebonden vraagschommelingen.

Bovendien profiteert u met IaaS altijd van de modernste technologie, omdat IaaS-providers zoals Stackscale beschikken over een team van specialisten die op de hoogte blijven van de allernieuwste trends en ontwikkelingen. Wij gebruiken innovatieve technologieën om de best mogelijke prestaties te leveren.

Samengevat kunnen we zeggen dat u dankzij IaaS niet langer wordt beperkt door de mogelijkheden van uw eigen IT-systemen. U kunt IaaS inzetten om webapplicaties te implementeren, een CRM-systeem te draaien, big data te analyseren, gegevens op te slaan, systemen voor backup en disaster recovery te implementeren en nog veel meer. U hoeft alleen maar de provider te kiezen die het best past bij uw behoeften en uw bedrijfsstrategie, zodat u een optimaal rendement behaalt.

Wit u weten hoe wij u van dienst kunnen zijn? Neem gerust contact op voor een vrijblijvende offerte. We willen graag meer weten over uw project, zodat we kunnen onderzoeken hoe we samen met u verder kunnen groeien!