Wat is een Data Center?

 26/jan/2018 -   Algemeen, Systemen
Wat is een Data Center?

Een data centrum is de fysieke locatie waar de benodigde computerresources van een organisatie of serviceprovider zijn geconcentreerd.

De term datacenter is tegenwoordig heel gewoon. Veel van de gegevens die we vandaag verwerken, van mobiele telefoons, tablets en computers, worden uiteindelijk opgeslagen in deze datacenters, in wat velen de cloud noemen, als een echt generieke term.

Hoe ziet een datacenter er van binnen uit?

Via de volgende video kun je zien hoe een datacenter er van binnen uitziet, in dit geval is dit ons datacenter in Madrid, Interxion MAD2. We zijn er zeker van dat de meeste van u graag meer willen weten over een van onze accommodaties in Amsterdam of Madrid.

Een datacenter heeft ruimten waar bedrijven hun eigen IT-infrastructuur onderhouden en beheren. Het is een ruimte waar servers en opslagsystemen kunnen worden gehost. Dit om applicaties uit te voeren die bedrijfsgegevens verwerken en opslaan. Sommige bedrijven hebben slechts één of meerdere rekken (racks). Terwijl andere een eigen kamer(cage of suite) hebben voor een bepaald aantal rackkasten, afhankelijk van de grootte van het bedrijf.

Cage

Cage

Een datacenter biedt de technische ruimten, voorbereid met zwevende vloer waaronder de stopcontacten zijn geïnstalleerd om de racks aan te sluiten.

Suite

Suite

De Dataceners hebben klimaatregeling om de juiste parameters voor temperatuur en vochtigheid te handhaven. Dit garandeerd de correcte werking en operationele integriteit van de gehoste systemen. Zij bieden voedingssystemen, reservevermogen, koeling, bedrading, branddetectie en -doving, waterlekdetectoren en strenge beveiligingscontroles.

Een fysiek Datacenter kan virtuele datacenters tegen lagere kosten hosten dankzij de virtualisatielaag. Een virtueel Datacenter staat ook wel bekend als cloud-datacenters of private cloud. Elk Virtual Data Center is volledig onafhankelijk van anderen dus het heeft de maximale garanties van veiligheid, beschikbaarheid en flexibiliteit.

Stackscale selecteert de referentie-datacenters op elke geografische locatie die door ons wordt gebruikt. Vandaag de dag hebben we infrastructuur in Madrid in Interxion MAD2 en Amsterdam in Equinix AM5. Waarbij we nu aan het uitbreiden zijn met meerdere locaties in Nederland.